marți, 7 iunie 2011

Circuitul banilor publici la groapa de gunoi

De foarte multă vreme afirm în această rubrică faptul că administraţia Tiseanu nu este decât un măr frumos devorat din interior de o aprigă armată de viermi preocupaţi să ronţăie permanent banul public. Putregaiul acestei administraţii, în care colcăie tot felul de indivizi slugarnici care trăiesc din politică şi care sunt împărţiţi în sfere de influenţă şi de interese, iese la iveală în fiecare zi, însă din păcate, o mare parte a cetăţenilor, preocupaţi de greutăţile vieţii de zi cu zi, nu mai au chef să-l vadă.
Ultimul exemplu este legat de zecile de milioane de lei vechi pe care le încasează firmele a doi PDL-işti din imediata apropiere a primarului Tiseanu de pe urma unor servicii prestate (sau nu?!) la groapa ecologică de gunoi de la Băneşti.
Pontul a fost livrat către presă (intenţionat sau nu) de viceprimarul Ion Dragomir, care în ultima şedinţă de consiliu, când a venit vorba de rampa de gunoi de la Băneşti, de mult închisă, şi sumele alocate de administraţia locală Câmpina pentru întreţinerea ei, a afirmat: „Îmi tremură pixul când semnez ordinul de plată!” Dragomir se referea, de fapt, la cei 500 de milioane lei vechi pe care bugetul local îi plăteşte lunar către Compania Publică Băneşti drept cotă parte la administrarea şi întreţinerea rampei, care după cum spuneam s-a transformat într-o afacere bănoasă pentru colaboratorii lui Tiseanu.
Pe lângă snoava cu tremuratul de pix, Dragomir a mai lăsat să-i scape, pentru urechile presei, şi faptul că primarul Băneştiului, Ion Costache Petre, semnează cheltuieli nejustificate şi mai mari decât ar fi normal pentru administrarea rampei. Iată declaraţiile sale publice: „Mă îndoiesc de necesitatea tuturor cheltuielilor invocate de cei de la Băneşti”; „Pe mine nu mă poate convinge nimeni că avem nevoie de contabil şi jurist cu jumătate de normă la o rampă închisă. Şi mai sunt şi alte cheltuieli absolut nejustificate, plus altele mai mari decât ar fi normal”.
Aflând despre toate astea, am decis că subiectul este interesant şi am tras uşor de fitil. După o scurtă documentare, am intrat în posesia listei cu cheltuieli lunare întocmită de SC Compania Publică SA Băneşti, aflată sub directa îndrumare a primarului Ion Costache Petre. Şi ce să vezi? Printre cheltuielile cu telefonul, hârtia de scris, deplasări şi salarii, am regăsit şi aproximativ 100 de milioane lei vechi cheltuieli cu dezinsecţia, deratizarea, analizele şi clorinarea apelor uzate. Bănuitor din fire, am întrebat câţiva ştiutori autorizaţi din Băneşti despre firmele care prestează aceste servicii bănoase. La unison, prompt şi fără dubii, oamenii mi-au răspuns că suma este împărţită oarecum frăţeşte de doi consilieri ai lui Tiseanu şi că, mai mult de atât, nu cu mult timp în urmă, unul dintre ei chiar i-ar fi făcut scandal primarului Costache pentru că acesta ar fi rămas în urmă cu plăţile către firma politrucului câmpinean. Aşadar, 100 de milioane de lei vechi pe lună din cele 500 plătite cu „pixul tremurând” de viceprimarul Ion Dragomir ajung în buzunarul unor politicieni câmpineni care, culmea, îşi şi votează (direct sau indirect) în Consiliul Local, fonduri bugetare pentru propriile afaceri.
Astfel, circuitul banilor publici la groapa de gunoi este următorul: Consiliul Local alocă şi aprobă bani pentru administrarea rampei de gunoi, Primăria Câmpina plăteşte lunar aproximativ 500 de milioane în contul Companiei Publice Băneşti, iar aceasta din urmă întoarce o parte din aceşti bani către buzunarele celor doi portocalii, care încasează, fără să facă mai nimic, aproximativ 50 de milioane lei vechi, lunar, fiecare.
Este evident faptul că o astfel de afacere cu banul public nu se poate face fără acordul tacit al primarilor Tiseanu şi Costache şi tocmai de aceea îi invit pe cei doi edili să-şi exprime public (poate chiar în conferinţa de presă ce va avea loc azi, 7 iunie, la sediul PDL Câmpina) un punct de vedere faţă de această situaţie şi, mai mult de atât, să le spună cetăţenilor care plătesc taxe şi impozite (la Câmpina mărite cu 20%) cine sunt cei doi afacerişti de carton.
Sunt sigur că în această situaţie Tiseanu va pune din nou batista pe ţambal, pentru că încrengătura din jurul său nu îi va permite niciodată momente de sinceritate.

Niciun comentariu: