marți, 14 iunie 2011

Mogulul cel rău şi primarul corect

Am scris atât de multe lucruri adevărate despre tot ceea ce este în neregulă în societatea politico-administrativă câmpineană încât mă tem că, mergând în continuare pe acest drum, miile de oameni care le citesc să nu se obişnuiască cu ele şi ceea ce este mai rău, să le accepte ca pe o fatalitate a existenţei lor.
Am vrut şi încă mai vreau să demonstrez că nu este nevoie să fim laşi, precauţi şi „înţelepţi” în faţa celor care deţin puterea şi ne calcă pe grumaz ori de câte ori au ei chef. Octavian Paler spunea la un moment dat că „un om curajos este o oglindă neplăcută într-o societate bântuită de frică” şi că  „el devine stânjenitor şi de aceea trebuie explicat într-un mod convenabil”. Din păcate, acest gen de explicaţii „convenabile” despre curajul meu de a ridica vocea împotriva autorităţii au început deja să apară, la modul organizat, în conferinţe de presă. Nu mai departe de marţi (7 iunie), primarul PDL-ist Tiseanu, alături de câţiva rezervişti absolut neglijabili din punctul meu de vedere, le-a povestit cetăţenilor, prin intermediul presei, ce mogul rău şi mincinos sunt eu şi că el, de fapt, nu răspunde la toate interpelările din această rubrică, transformată periodic într-un supliment de atitudine al ziarului „Oglinda de azi”, pentru că este prea ocupat cu „marile realizări” edilitare ale oraşului şi nu are timp de prostii. Trecând peste faptul că nu are pic de imaginaţie şi că îl copiază în declaraţii pe şeful Băsescu, pentru care sursa tuturor relelor este critica presei, am să-i spun acestui politruc cu veşnică vocaţie de subaltern că încercarea lui şi a găştii care îl înconjoară de a mă decredibiliza în faţa opiniei publice nu este decât o nouă dovadă a faptului că adevărurile pe care le spun îi deranjează foarte mult. Mai mult de atât, îl anunţ că ziua dreptăţii nu este departe şi indiferent dacă va reuşi sau nu să mai păcălească electoratul pentru încă un mandat, tot ceea ce azi spune că este o minciună va ieşi la lumină. Şi pentru că eu sunt mogulul cel rău şi spun minciuni, îl invit public (pentru a câta oară?) pe acest primar destoinic şi corect să răspundă punctual la trei întrebări, prin care să ne demonstreze buna credinţă pe care o clamează ori de câte ori are ocazia: 1) Ce firmă a încasat cele aproximativ 6 miliarde de lei pentru reparaţii la fostul spital de boli contagioase? 2) Care sunt cei doi PDL-işti din imediata sa apropiere care încasează zeci de milioane de lei lunar de la rampa ecologică de gunoi prin intermediul CPGC Băneşti, condusă de Ion Costache Petre? 3) Ce firmă a încasat în ultimii ani grosul miliardelor pentru studiile de fezabilitate comandate, cu rost sau fără rost, de ei? Despre licitaţia de la proiectul Calea Dacia o să-l întreb altă dată.
De fapt, în ceea ce priveşte întrebarea nr. 2, Tiseanu a şi răspuns, mai pe ocolite, încolţit de întrebările ziariştilor, că nu ştie de existenţa unor contracte de prestări servicii derulate prin firmele celor doi consilieri PDL, iar „acest lucru ar trebui probat” şi că, atenţie, „nu e treaba noastră (a lui - n.r.) să ştim cu cine face CPGC Băneşti deratizarea”. Pentru ca mai apoi, în stilul caracteristic, să încerce să arunce pisica răspunderii în cârca Consiliului Local (pe care îl controlează) şi a viceprimarului Dragomir, declarând: „Nu zic că e rău sau bine, dar eu constat că toate tarifele au fost aprobate (de Consiliul local - n.r.), iar domnul viceprimar semnează în continuare ordinele de plată chiar cu mâna tremurândă”.
Înţelegând printre rânduri o astfel de reacţie, este evident faptul că primarul Tiseanu ştie exact toate amănuntele despre încrengăturile acestei afaceri, însă este obligat să respecte legea tăcerii.
Aşadar, cum rămâne cu mogulul cel rău şi mincinos, domnule primar?

Niciun comentariu: