marți, 21 iunie 2011

Filozofia de cartier a lui EpiCur din Slobozia

Epicur (filozof grec a cărui înţelepciune a lăsat lumii teoria distingerii adevărului de fals) clasa plăcerile în trei grupe: în prima, le aşeza pe cele pe care trebuie să le favorizezi; în a doua, pe cele pe care trebuie să le admiţi; în a treia, pe cele de care trebuie să fugi.
Cea mai nouă plăcere a mea, care se încadrează, deigur, în grupa celor de care trebuie să fugi, este să citesc, după lăsarea serii, mesajele scrise de „filozoful” nostru din cartierul Slobozia, Horia Tiseanu - un fel de EpiCur al zilelor noastre -, pe blogurile şi site-urile publicaţiilor locale.
Este o adevărată delectare să-i descifrezi comentariile la adresa celor care îl critică şi să-i observi „filozofia” de cartier, care se aseamănă, în opinia mea, cu îndemnul aşezat de Dante pe poarta infernului: „Lăsaţi orice speranţă, voi care intraţi!”
După ce săptămâna trecută, la conferinţa de presă a PDL, mai avea puţin şi se urca pe masă să strige în gura mare ce mogul mincinos sunt eu, zilele trecute, Epicur al nostru, „filozoful” asfaltangiu din Slobozia, a intrat pe net şi a început să trăncăne tot felul de istorioare deocheate despre liderul local al PNL, Virgil Guran, atitudine care, din punctul meu de vedere, este nedemnă de funcţia de primar al oraşului cu cei mai mulţi intelectuali (cel puţin acesta era renumele Câmpinei până nu de mult) şi, în plus de asta, care ne arată intensitatea senzaţiilor instalate în iţarii electorali ai unui om care simte că-i fuge scaunul de sub fund.
Reproduc în continuare mesajul semnat de primarul Tiseanu pe site-ul campinaph.ro, care este de fapt un comentariu la cele spuse pertinent de Guran în conferinţa de presă organizată vineri, 17 iunie, de PNL Câmpina:
"Horia Tiseanu says:
18 June 2011 at 8:46 pm
Dl. Guran crede ca a descoperit margica… Bineanteles ca bazinul este pentru copii, iar cursurile vor incepe o data cu anul scolar 2011-2012. Iar in legatura cu hotelul, presedintele liberal este al doilea, ca de obicei (in sodaje este chiar al patrulea). Consiliul local deja a aprobat un caiet de sarcini foarte corect pentru licitatie, inainte ca liberalii sa se dezmeticeasca si sa propuna ceva.
Cat priveste smecheriile, trebuie sa ne explice dl. Guran cum imbuteliaza Apa Talea sau cum a produs tone de bauturi alcoolice in trecut…(stie el mai bine ce vreau sa zic)."
Iată cu ce se ocupă primarul Câmpinei, oraşul în care economia se
stinge, iar cetăţenii o duc din ce în ce mai greu! Îi verifică apa din bidoane lui Guran şi îi dezgroapă afacerile din trecut în speranţa că va găsi un hoit. Nu credeţi că astfel de metode seamănă izbitor cu cele bolşevice de pe vremea lui Vladimir Ilici Ulianov (zis Lenin), când opozanţii celor de la putere trebuiau stârpiţi?
Pe lângă faptul că „filozoful” asfaltangiu - şi când spun asfaltangiu mă refer la milioanele de euro îngropate în asfalt şi zugrăveli care au intrat în buzunarele... (ştie el mai bine ce vreau să zic) - s-a dat la fineţuri literare (auzi, Guran a descoperit mărgica!), mai lasă şi şmechereşte, într-o paranteză, informaţia că liberalul ar fi al patrulea în preferinţele electoratului pentru funcţia de primar la viitoarele alegeri.
Păi bine, domnule scriitor de felicitări din Paşte în Crăciun, dacă tot e Guran atât de neînsemnat în sondaje, de ce nu îl ignori, aşa ca un mare vătaf ce te afli pe moşia publică? Dacă  eşti tare şi crezi că ai Câmpina la picioare după trei străzi asfaltate şi un bazin de înot închis, de ce nu te porţi cu demnitate, ca un lider incontestabil? Pentru că nu este deloc aşa cum spui, iar Guran îţi suflă în ceafă şi asta îţi dă fiori prin iţarii politici care nu prea te mai încap pentru un alt mandat.
Într-un alt comentariu postat tot pe un site de informaţie local, „junele” de Slobozia se întreabă retoric de ce primarii dinaintea lui nu au asfaltat ei străzile. Răspunsul este simplu. Pentru că înaintea lui tot el a fost primar şi înaintea lui, când tot el a fost primar, tot el a fost viceprimar, vreme de 8 ani. Aşadar, tot el trebuia să asfalteze, ceea ce reiese din întrebare lui că nu s-a făcut.
Dacă ai răbdarea, în calitate de cetăţean, să citeşti pe blogurile şi site-urile locale, toate „filozofelile” de acest gen semnate de primarul nostru, te apucă o mândrie soră cu disperarea că eşti câmpinean.
Nu vreau să închei fără să-i spun acestui politician că trebuie să respecte altfel demnitatea funcţiei pe care o ocupă, că este firesc să răspundă atacurilor politicianiste, însă nu prin metode bolşevice şi că este ultimul din administraţia publică şi politica locală care poate arăta cu degetul înspre altcineva, oricine ar fi el. Şi a propos! Dacă tot e curios ce apă bagă Guran în bidoane la fabrica lui particulară, cred că e normal ca primarul să ne răspundă şi nouă, cetăţenilor, la câteva întrebări din care să aflăm cam prin ce buzunare ajung banii publici dirijaţi de el în bugetul local: 1) Ce firmă a încasat cele aproximativ 6 miliarde de lei pentru reparaţii la fostul spital de boli contagioase? 2) Care sunt cei doi PDL-işti din imediata sa apropiere care încasează zeci de milioane de lei lunar de la rampa ecologică de gunoi prin intermediul CPGC Băneşti, condusă de Ion Costache Petre? 3) Ce firmă a încasat în ultimii ani grosul miliardelor pentru studiile de fezabilitate comandate, cu rost sau fără rost, de ei?
Vezi, eu mogulul cel mincinos, nu m-am plictisit să întreb mereu acelaşi lucru. Şi azi mai vin şi cu un supliment, aşa mai şmecheresc, ca ăla cu... mărgica. Din ce resurse financiare a fost construită spălătoria auto ecologică din Slobozia, în valoare de zeci de mii de euro?

Un comentariu:

ami spunea...

Bine scris.