miercuri, 16 martie 2011

Mesaj din Japonia

Abrupt şi dramatic, vocea unei românce stabilite în Japonia a răzbătut pentru câteva clipe, zilele trecute, într-o emisiune a unui post naţional de televiziune, cu un mesaj absolut halucinant. Întrebată dacă mai are de gând să se întoarcă în România după dezastrul provocat de seismul de 9 grade care a zguduit acel îndepărtat colţ de lume, compatrioata noastră a răspuns: „Oricât de mare ar fi dezastrul aici, tot este mai bine decât în România!”
În primul moment am crezut că nu aud bine ori că persoana respectivă a rămas şocată în urma grozăviilor văzute şi trăite şi nu mai ştie ce spune. Am realizat însă curând că dreptatea era de partea ei, iar uimirea mea nejustificată. Raţionamentul pe care s-a bazat, descalificând ţara în care s-a născut de o asemenea manieră, era simplu: un dezastru natural poate destabiliza pentru o vreme o ţară civilizată ca Japonia, însă nu o poate arunca în urmă cu 100 de ani, acolo unde se află România zilelor noastre.
Mesajul româncei din Japonia este, de fapt, din punctul meu de vedere, radiografia perfectă a unei Românii zdruncinate de clanurile de politicieni şantajabili, care de 21 de ani nu urmăresc decât căpătuiala şi traficul de influenţă. Probabil că, în nesimţirea lor, aceşti veşnici nenoriciţi nu vor înţelege nimic din mesajul transmis de la capătul lumii de o româncă.

Niciun comentariu: