marți, 31 iulie 2012

Victoria unui suflet stins

Când scriu aceste rânduri, rezultatele oficiale ale Referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie nu sunt încă finalizate. Cu toate astea, încă de la ora închiderii urnelor, pedeliştii şi-au anunţat victoria (ce sistem diabolic de a număra voturile patronează oamenii ăştia) cu flacăra democraţiei în mâini, o victorie consfinţită, paradoxal, de un eşec zdrobitor în faţa a 8 milioane de români care le-au întors spatele.
Vă mărturisesc că mă aşteptam la un astfel de deznodământ, pentru că aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, rezultatul Referendumului era previzibil într-o ţară al cărei popor este atât de divizat, însă nu credeam că în faţa unui adevăr absolut şi anume faptul că jumătate din naţiune nu te mai vrea, Băsescu ar mai avea puterea să rânjească în faţa camerelor de televiziune, batjocorind aşteptările şi voinţa celor care l-au sancţionat.
Duminică, aproape de miezul nopţii, după Referendum, măcinat de propria decadenţă politică, dar mai ales morală, Băsescu a ieşit în faţa naţiunii cu o flacără pâlpâindă, vorbind în continuare de o lovitură de stat. La drept vorbind, cred că flacăra era, de fapt, ultima zvâcnire a unui suflet de mult stins, iar lovitura de stat din mintea lui, voinţa legitimă a milioane de români în numele cărora îşi permite să vorbească, să acţioneze, întotdeauna susţinut de o minoritate.
De fapt, concluzia acestui referendum ar putea fi aceea că preşedintele Băsescu a pierdut în confruntarea cu propriul său popor şi bruma de legitimitate pe care o mai avea. În mod normal, ar trebui să-şi prezinte demisia şi să lase ţara să-şi urmeze cursul destinului. Sunt sigur că nu va fi aşa, războiul româno-român va continua, iar nota de plată se va deconta tot din buzunarele noastre.

P.S. 1 La Câmpina, noul legislativ local şi-a început activitatea în forţă. Una dintre deciziile importante a fost aceea prin care multe miliarde de lei vechi vor rămâne în bugetul public în loc să meargă la o echipă de fotbal. Sportul local trebuie categoric susţinut, dar nu exclusiv din banii comunităţii, pentru că altfel, automat, apare corupţia.
P.S. 2 În zilele următoare (2-4 august), în oraşul nostru va avea loc, la Casa Tineretului (în aer liber), cea de-a doua ediţie a Festivalului Jazz Rock, organizat de Club Live, Liviu Briciu şi administraţia locală. Un festival profesionist, la care vă asigur că merită să fiţi prezenţi.

Niciun comentariu: