marți, 17 iulie 2012

Războiul româno-român

Avem sau nu acum nevoie de tot bâlciul ăsta naţional care se cheamă referendumul de înlăturare a preşedintelui Traian Băsescu? Trebuie să respectăm cu sfinţenie principiile comunitare pe care Europa ni le flutură pe sub nas, conştienţi fiind că ele nu sunt, în mare măsură, respectate pe plan intern? Sunt îngrijoraţi mai marii instituţiilor europene de soarta tinerei noastre democraţii sau mai degrabă sunt speriaţi de semnele de slăbiciune tot mai evidente ale „asociaţiei” de naţiuni pe care s-au obligat să o conducă? Iată câteva întrebări la care trebuie să reflectăm îndelung în perioada imediat următoare, spun eu obligatoriu înaintea zilei (zilelor) în care vom merge la urne. Poate vă întrebaţi de ce ar trebui să găsim explicaţii, noi, cei de la baza piramidei, în faţa unor astfel de dileme. Simplu. Pentru că rămânerea în funcţie ori demiterea preşedintelui republicii nu mai este doar o chestiune de simpatie ori antipatie faţă de un om politic, ci mai degrabă demonstraţia unui popor, pus de multe ori la colţ pe nedrept în istoria lui,  că îşi poate hotărî singur soarta. Nu ştiu cât de oportună este în acest moment decizia de suspendare a lui Băsescu, însă ştiu că ea este una legitimă, în consonanţă cu nemulţumirile faţă de un regim, a milioane de români. În ceea ce priveşte reacţia anumitor lideri europeni faţă de ce se întâmplă în România, cred că la nivel de principiu comunitar este una corectă, însă mă întreb de ce aceşti oameni care se arată oripilaţi de deciziile politice ale unei majorităţi parlamentare nu au reacţionat niciodată până în acest moment în faţa abuzurilor grave care au afectat şi afectează dreptul populaţiei de a trăi decent, prevăzut în Constituţia României? Şi acesta este doar un exemplu din sutele care amărăsc zilnic vieţile românilor.
Din păcate, în toată istoria noastră, deciziile marilor puteri europene şi mondiale ne-au influenţat viaţa. Asta se întâmplă şi azi, pe fondul unui nedorit război româno-român.

P.S. Ieri, într-o conferinţă de presă organizată de Primărie, edilul şef al oraşului, Horia Tiseanu, a abordat o temă interesantă despre care am tot scris de-a lungul timpului în această rubrică şi anume faptul că proiectul „Calea Dacia” a fost luat la verificat de instituţiile statului. Reacţia vehementă a primarului a lăsat să se înţeleagă faptul că sunt probleme grave legate de acest proiect. Voi reveni cu amănunte.

Niciun comentariu: