marți, 26 iunie 2012

Să le întoarcem indiferenţa!

Decizia surprinzătoare a justiţiei române de a-l trimite după gratii pe fostul premier Adrian Năstase va rămâne, incontestabil, un punct de referinţă, atât în politica cât şi în bulversanta societate românească post-decembristă. Nu am de gând să comentez motivele pentru care Năstase a ajuns în această situaţie şi nici gestul prin care a vrut să-şi pună capăt zilelor, pentru că sunt convins că alegerea unei astfel de soluţii ţine, în ultimă instanţă, de o dimensiune necunoscută mie, cea a limitelor umane, caracteristică fiecărui individ în parte, asupra căreia nu se pot exprima decât specialiştii. În schimb, merită comentată setea de sânge a unor nenorociţi care prin comportamentul lor de hăitaşi exacerbează o stare de intoleranţă generală, ce nu duce decât la separatism şi descompunerea a unei societăţi ce acum, mai mult ca oricând, are nevoie de linişte şi echilibru. La ce bun, în calitate de politician opozant lui Năstase ori formator de opinie pe la televiziuni, să loveşti într-un om căzut? Cui foloseşte crucificarea lui Năstase, care nu este cu nimic mai rău ori mai bun decât majoritatea politrucilor post-decembrişti care s-au perindat la putere? Cetăţeanului de rând în niciun caz, pentru că ceea ce se întâmplă azi, pe faţă, în România, nu este decât o continuare a unui război ascuns al hienelor politicianiste, care de ani de zile îşi delimitează teritoriul fără niciun fel de reţinere, în văzul tuturor.
Fie că este sau nu un act de justiţie corect (şi asta este o altă problemă gravă cu care se confruntă societatea românească), cred că arestarea lui Năstase trebuie privită cu indiferenţă, pentru că înaintea acestui tip de moralitate (absolut discutabil) avem multe alte probleme grave de rezolvat. Nu sunt deloc printre aceia care pun moralitatea politică pe ultimul plan, însă cum putem vorbi despre o asemenea moralitate într-o societate în care anumite categorii de indivizi primesc mită pentru a merge la vot, bolnavii mor cu zile în spitale şi o mare parte a populaţiei nu are acces la educaţie. Sărăcia şi umilinţa nu vor putea genera niciodată oameni politici morali şi tocmai de aceea astfel de reglări de conturi (vezi cazul Năstase) trebuie tratate cu indiferenţă. De fapt, trebuie doar să le întoarcem indiferenţa pe care au aruncat-o în sufletul nostru în ultimii 22 de ani.

P.S. Mâine (miercuri, 27 iunie) va avea loc ceremonia de învestire a aleşilor locali. Primarul şi consilierii locali vor depune jurământul, după care, conform procedurii impuse de legea administraţiei publice locale, se va trece la formarea unei majorităţi în Consiliul Local şi alegerea prin vot secret a viceprimarului. Este foarte posibil ca viitoarea alianţă politică din Consiliul Local să genereze un viceprimar surpriză şi o majoritate care să-l trimită în opoziţie pe Tiseanu şi PDL pentru următorii patru ani. Cu toate astea, în politică este posibil orice...

Niciun comentariu: