marți, 19 iunie 2012

Punct şi de la capăt

A trecut mai bine de o săptămână de la scrutinul din 10 iunie în urma căruia Horia Tiseanu a câştigat al treilea mandat consecutiv în fruntea oraşului şi încă foarte mulţi cetăţeni nu îşi explică cum de s-a întâmplat asta, pe fondul unei victorii zdrobitoare a USL în ţară. Din păcate, Câmpina şi câteva localităţi limitrofe au rămas în continuare în sfera de influenţă a unui partid aflat în disoluţie.
Săptămâna trecută explicam că fostul şi actualul edil al oraşului a beneficiat, spre rămânerea la putere, de trei importante linii directoare, care au înclinat decisiv balanţa în favoarea sa, ce nu ţin în niciun fel de priceperea, carisma ori verticalitatea sa: noncombatul unor forţe politice, infuzia de capital a unor oameni direct interesaţi să deţină controlul în administraţia locală şi slăbiciunile unei pături de cetăţeni gata oricând să se vândă la colţ de stradă. Dacă aceste trei direcţii nu erau meticulos puse la punct cu mult înainte de ziua alegerilor, astăzi conducerea oraşului ar fi fost, cum era şi normal într-un oraş european, cea stabilită de votul liber exprimat al cetăţenilor independenţi de orice fel de influenţă ce nu ţine de propria lor conştiinţă. Este evident faptul că votul la Câmpina a fost unul profund influenţat de factori externi, din moment ce un partid înfiinţat doar cu câteva luni în urmă a obţinut cel mai bun scor din România în mediul urban, iar un anumit candidat la preşedinţia Consiliul Judeţean a obţinut mai multe voturi de la câmpineni decât însuşi candidatul pentru fotoliul de primar din partea aceleiaşi formaţiuni politice. Este evident că votul în oraşul nostru, al „inteligenţilor”, a fost  direcţionat, până la amănunt, după bunul plac al unor băieţi deştepţi, din moment ce PDL a înregistrat la Consiliul Local un scor mult mai bun decât în perioada sa de glorie. Este evident că cineva a umblat cu borseta plină de bani în seara alegerilor, din moment ce sute de cetăţeni romi se înghesuiau la secţiile de votare din Turnătorie ca şi cum de asta ar fi depins viaţa lor. Refuz să cred că toate astea nu sunt decât întâmplări favorabile acestui Tiseanu, acelaşi care în urmă cu patru ani obţinea o victorie lejeră în baza unei alte scenete pusă la cale de „regizorii” Florin Anghel şi Alin Moldoveanu. Vă mai amintiţi de sloganul „Salvaţi Câmpina”, prin care Tiseanu ne cerea să-l susţinem pentru a scăpa oraşul de Alin Moldoveanu? Calculul a fost simplu şi atunci: contracandidatul - sperietoare a adus multe voturi în Consiliul Local, pentru ca imediat după aceea să se producă simbioza. Ceea ce a urmat ştim cu toţii, însă din păcate nu ne-am lecuit de astfel de anomalii, pentru că azi, în 2012, matematica intereselor nu este cu mult diferită. S-au schimbat regizorii şi pe alocuri actorii.
Peste câteva zile aleşii locali vor fi investiţi oficial în funcţiilor lor publice, iar administraţia locală va intra în pâine. Cu un primar care nu ne mai poate surprinde cu nimic, Consiliul Local va trebui să îşi asume atât viceprimarul, cât şi bunul mers al guvernării locale în următorii patru ani. Nu cred într-o majoritate politică bazată pe altfel de interese decât cele ale întregii comunităţi, pentru că, în caz contrar, Câmpina riscă să rămână doar o pată portocaliu-verzuie atât în conştiinţa celor care au ales continuitatea, cât şi a celor care şi-au dorit schimbarea.
Aşa că punct şi de la capăt.

Niciun comentariu: