marți, 21 februarie 2012

Justiţia divină

Este deja de notorietate faptul că oamenii nu mai au încredere în dreptatea făcută de autorităţi, chestiune demonstrată sociologic prin zeci de sondaje de opinie, în care trei sferturi din populaţia ţării îşi arată constant îngrijorarea în acest sens.
Din nefericire, reforma în instituţiile statului întârzie să apară, iar cei care se confruntă zilnic cu autorităţile se trezesc în situaţia de a rămâne cu „dreptatea în braţe” şi cu speranţa că doar divinitatea ori, în cel mai bun caz, instituţiile europene, le vor rezolva problemele.
Zilnic, în calitatea mea de jurnalist, mă întâlnesc cu astfel de cazuri, în care diverşi cetăţeni cer sprijinul presei, ca ultimă soluţie, în faţa unui sistem politic şi administrativ rigid, care le întoarce spatele.
În cele mai multe situaţii, este aproape imposibilă intervenţia unei anchete jurnalistice, cel mai des întâlnită găselniţă a autorităţilor fiind aceea de obstrucţionare a anchetei, rămânând astfel doar posibilitatea de a prezenta opiniei publice punctele de vedere, poate subiective, ale părţilor vătămate.
Un exemplu în acest sens este şi cel pe care îl aduc acum în atenţia cititorilor, respectând astfel dreptul la liberă exprimare garantat de Constituţia României.


„Justiția Divină!
 
În Câmpina, în iulie 2010, a fost amplasat pe un teren de tenis, în mijlocul caselor, un cort festiv pentru nunți.
A fost amplasat la câțiva metri de locuințele aflate în zona zona istorică a municipiului Câmpina, fără autorizație de demolare a terenului de tenis, fără autorizație de construcție și avize de funcționare de la: Primărie, Agenția de Protecție a Mediului, Pompieri, DSVSA, etc.
A produs un zgomot infernal în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 18:00 și 6:00 și nu numai.
Locuitorii din jur, deranjați peste măsură, au apelat pe rând la: 112, Poliție, Primărie, Garda de Mediu, Agenția de Protecție a Mediului, Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentației, Prefectură, Jandarmerie, Justiție, etc.
- Serviciul 112 a fost apelat de foarte multe ori;
- Poliția nu și-a făcut datoria și nu a intervenit;
- Primăria nu a vrut să facă nimic și nu a făcut nimic, pentru a opri distrugerea vieții locuitorilor din zonă;
- Primăria, forțată prin zeci de petiții, plângeri și sesizări, de nevoie, s-a făcut că-și face treaba, amendând și sancționând agentul economic vinovat, dar având grijă să „uite” să completeze data pe procesele verbale întocmite;
- Garda de Mediu s-a întrecut în amabilități față de agentul economic vinovat de poluare fonică repetată, dând totuși 2 amenzi, în loc de 50. A dat și 2 suspendări ale activității de restaurant din întreg complexul, dar acestea au fost tratate cu indiferență de proprietarul complexului, care și-a continuat cu nonșalanță activitatea. Garda de Mediu nu a dus la bun sfârșit măsurile dispuse.
- Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentației, a dat din umeri, s-a ascuns printre hârtii și prin propriile proceduri, distorsionând realitatea.
- Prefectura s-a purtat cu amabilitate, (doar în timpul audiențelor), dar acțiunea de a încerca măcar remedierea situației a fost nulă.
- Jandarmeria  este organismul statului constituit în vederea asigurării ordinii și liniștii publice. Acest întreg sistem militarizat, a ascultat la comandă și a executat fidel apărarea vinovaților (agentul economic) și a fost din start împotriva comunității, deranjată de muzica la maxim și de urletele din toiul nopții.
- Mai mult, Jandarmeria a încercat să închidă gura celor care reclamau la 112 perturbarea liniștii sau care aveau curajul să ia atitudine. Împotriva acestora s-au dat amenzi mari (maxime) fără motiv legal, iar împotriva celor ce tulburau grav și repetat liniștea, nu au luat măsuri nici de sancționare, nici de intervenție în forță (potrivit legii), așa cum au demonstrat că sunt în stare, în Piața Universității.
- Justiția a fost ultima speranță a protestatarilor din Câmpina, pentru a li se face dreptate și a-și recâștiga liniștea. Din păcate, nici justiția nu a arătat că este în slujba dreptății, așa cum ar fi normal, într-un stat european. Justiția a părut, până acum părtinitoare. Un exemplu fiind cel prin care procesul verbal de sancționare al Jandarmeriei către cei care își apărau drepturile, nu a fost anulat, deși, chiar jandarmul care a întocmit procesul verbal, a declarat ulterior în scris, că s-a înșelat.
În acest context, de la justiția română nu mai avem prea multe așteptări !!! Speranța noastră se îndreaptă spre justiția europeană.
Dar, iată că totuși, justiție există. A mai rămas doar Justiția Divină, care în seara zilei de 03.02.2012, printr-o hotărâre Corectă și Divină, fără mizerii, curat și imaculat, a trimis tone de zăpadă peste cortul festiv, care au restabilit ordinea și liniștea în Câmpina, desființându-l temporar.
Mă întreb acum, de ce să mai plătim impozite și taxe, să susținem atâtea autorități care nu fac nimic sau care se fac că aplică legea? Mai bine direcționăm acele sume către Biserică, pentru că, în România secolului XXI, Justiția este Divină.
Acesta este un pamflet, care însă este real și crud de adevărat!
D.R.,
Unul dintre cei peste 50 de locuitori  terorizați de peste 18 luni, de un cort.”

Din punctul meu de vedere, scrisoarea de mai sus este un strigăt de disperare al unui român care îşi caută liniştea în casa, oraşul şi ţara lui şi tocmai de aceea consider că el, alături de alte milioane de români din această ţară, trebuie să se facă auzit. Că are sau nu dreptate (şi aici nu mă refer la justiţia divină), asta este o altă problemă, pe care instituţiile de drept române ori cele internaţionale ale Europei unite, o vor rezolva într-un final. Păcat este, însă, că trebuie să ajungem în situaţia de a ne plânge la uşi străine.

3 comentarii:

YO9GJX spunea...

Ce e curios, e ca indivizii care conduc orasul au ajuns acolo aplicand un vechi principiu democratic, cel al "majoritatii"
In cazul de fata trebuiau sa reactioneze la glasul majoritatii, ceea ce nu au facut si sincer ma indoiesc ca tin seama de asa ceva cand nu au un interes personal. Daca atatea plangeri nu au functionat, oare n-ar fi meritat unele facute la partidele pe care le reprezinta? Nu local, la "centru". S-a mai facut asa ceva in alte parti si se pare ca a mers.
Sau in alte cazuri similare trebuie sa aplicam principiul fortei. Asta functioneaza sigur dupa cum se vede.

sorina spunea...

Foarte interesant modul de a pune problema in acest articol.Felicitari

Anonim spunea...

foarte indusi in eroare sunteti.Melodramatic...justitia divina.....lacrimogen chiar.