marți, 13 septembrie 2011

Oul de aur din clocitoarea portocalie

Vă mărturisesc că am auzit la viaţa mea multe aberaţii zămislite de creierele odihnite ale politrucilor, însă parcă noua găselniţă a administraţiei Tiseanu, de a obliga elevii de clasa a XII-a să meargă la „scăldat” în bazinul construit de ministresa Udrea, le întrece pe toate.
Ameninţaţi acum, mai mult ca niciodată, de perspectiva pierderii alegerilor locale din 2012 şi deci a puterii, edilii (mai ales cei portocalii) caută cu disperare orice vot în plus, chiar şi în rândul copiilor sau, mai exact, al tinerilor care în momentul de faţă sunt încă pe băncile şcolii, iar în marea lor majoritate nu au împlinit 18 ani.
Sigur, să vrei să te voteze tineretul nu este ceva în neregulă, chiar şi pentru politrucii locali, care în ultimele mandate nu au făcut mare lucru pentru generaţia de mâine a societăţii câmpinene, însă a te folosi de funcţii administrative şi de bunuri publice pentru a trimite forţat elevii „la scăldat” în ideea că ei, pentru asta, te vor vota, este cel puţin o tâmpenie.
Dar să vedem cum stau lucrurile şi dacă raţionamentul meu cu privire la politicianismul cu iz electoral este corect.
La sfârşitul săptămânii trecute (vineri, 9 septembrie), am aflat din surse sigure că primarul Horia Tiseanu i-a convocat pe directorii de licee la o şedinţă care, la prima vedere, părea una strict informativă, cu privire la începerea noului an şcolar. Ceea ce, însă, trebuia sa fie un schimb de păreri între câţiva responsabili cu educaţia miilor de copii din şcoli, s-a transformat, se pare, într-o şedinţă „operativă”  patronată de primar, care le-a cerut directorilor, fără niciun drept, să introducă în programa şcolară a elevilor de clasa a XII-a câte o oră obligatorie de înot pe săptămână. Surse autorizate din sistemul de învăţământ local susţin că cererea edilului portocaliu i-a lăsat cu gura căscată pe conducătorii liceelor, care au încercat să-i explice politrucului că o astfel de decizie este aproape imposibil de pus în practică, având în vedere că introducerea unei noi discipline în programa şcolară ţine exclusiv de apanajul Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi că, în plus de asta, chiar dacă s-ar găsi o formulă de compromis pe plan local, ar fi greu de aplicat cu două-trei zile înainte de începerea şcolii.
Dat peste cap de reacţia oarecum potrivnică a profesorilor, Tiseanu s-ar fi înfuriat de mama focului şi le-ar fi aruncat în obraz faptul că de-a lungul timpului a făcut multe pentru şcoli (de parcă nu era de datoria lui!), iar acum ar fi cazul să i se întoarcă „politeţurile”, că deh, se apropie campania electorală.
Din câte se pare, directorii de licee au înghiţit găluşca portocalie, iar zilele acestea ar urma să se pună în practică ideea „genială” a primarului. O idee care nu respectă legea, are toate şansele să bulverseze programul elevilor şi al profesorilor şi este totalmente discreţionară, din moment ce se referă doar la cei aproximativ 600 de elevi care anul viitor vor împlini 18 ani şi vor avea drept de vot.
Dar ce mai contează o anomalie în plus în sistemul public, atunci când vine vorba de păstrarea cu orice preţ a puterii şi, implicit, a privilegiilor?!
Aşadar, cei 600 de elevi cu drept de vot în anul electoral 2012 reprezintă, de fapt, oul de aur din clocitoartea portocalie a administraţiei Tiseanu, pentru că altfel nu se explică cum de nu s-au gândit politrucii să organizeze cursuri de înot pentru toţi elevii de liceu şi chiar de şcoală generală, dacă tot vor să lase impresia că îi preocupă sportul de masă. Şi încă ceva. Sunt curios să aflu care va fi reacţia tinerilor de 17-18 ani (adolescenţilor), prin definiţie rebeli la vârsta asta, obligaţi să facă ceva ce poate nu au chef să facă. Convins fiind că înotul este benefic pentru sănătatea omului, eu îi sfătuiesc să meargă la bazin (obligaţi sau nu), iar atunci când va veni vremea, să voteze cum le dictează conştiinţa.

2 comentarii:

cipsima spunea...

Bun articol.Se pare ca pijamaua portocalie pierde teren.Asta e unul din motivele ptr.care nu ma intorc in romania.(intentionat,cu litera mica)Ce viitor are fica-mea acolo?sau ce ii pot oferi?NIMIC PENTRU URMATORI 25 DE ANI.Asadar mai bine prin straini decit in PIJAMA PORTOCALIE.

Marcel spunea...

Buna ziua,

Urmaresc destul de des blogul dumneavoastra, de aceea vreau sa va dau cateva informatii si poate faceti o "ancheta" in acest sens.
Am auzit ca se va baga canalizare in Banesti si Campina (acolo unde nu este inca). Zona "Slobozia de jos" nu este inclusa in aceasta operatiune, stiti ceva despre acest lucru?