marți, 30 august 2011

De 5000 de ori NU e prea puţin pentru ei!

Săptămâna trecută am sperat (dintr-un exces de credulitate), înaintea şedinţei de Consiliu Local de joi, 25 august, că demersul opoziţiei locale de a iniţia un proiect de hotărâre pentru diminuarea taxelor şi impozitelor în anul 2012, în baza celor 5000 de semnături strânse de la câmpineni, se va bucura de atenţia şi respectul cuvenite din partea administraţiei Tiseanu şi a politrucilor care deţin controlul în Consiliul Local. Mă aşteptam la o dezbatere serioasă, bazată pe argumente economice, administrative şi chiar politice, care să scoată în evidenţă preocuparea aleşilor noştri faţă de cele 5000 de semnale negative venite din partea contribuabililor nemulţumiţi. N-a fost deloc aşa! Politrucii, bine ancoraţi în scaunul puterii administrative, au demonstrat, încă o dată, că sunt complet rupţi de realitate şi au tratat demersul opoziţiei ca pe unul politicianist (în scop electoral, propagandistic), fără să le treacă o secundă prin minte că, de fapt, cei 5000 de oameni care le-au solicitat clemenţa „ştiu dureros ce e suta de lei”, într-o vreme şi într-un oraş în care dezideratul de a avea un loc de muncă a devenit aproape de nerealizat. Este clar că de 5000 de ori NU este prea puţin pentru ei!
Sigur că aceşti indivizi politici, lipsiţi de nobleţea care obligă la responsabilitate, au din ce să trăiască (unii dintre ei chiar regeşte, în mijlocul grămezii banului public) şi era de aşteptat ca o astfel de iniţiativă, favorabilă cetăţeanului simplu, să nu le umezească ochii vicleni. Este, însă, de neacceptat modul în care au tratat (dezbătut) în plenul Consiliului Local o problemă care îi arde la buzunar pe toţi locuitorii oraşului. Proiectul de hotărâre propus de opoziţie pe ordinea de zi a Consiliului Local era cât pe ce să fie scos din discuţie, la iniţiativa unui consilier PDL, pentru ca ulterior să fie totuşi acceptat, dar respins de maşina de vot PDL-istă fără drept de apel. În şedinţa cu pricina, aceleaşi „mâini potrivnice” când vine vorba de interesul direct al cetăţeanului, s-au arătat foarte săltăreţe în susţinerea alocării de miliarde de lei vechi pentru fotbal şi a unui teren de vreo 700 mp, în buricul târgului, pentru proiectele turistice ale ministresei Udrea.
Şi pentru că tot am ajuns la turism, nu vreau să pierd ocazia să aduc în discuţie un subiect interesant, vehiculat în ultima vreme în presă şi anume faptul că edilul nostru şef se laudă că a găsit soluţia salvării economiei locale prin promovarea brandului turistic al Câmpinei, fostul oraş muncitoresc pe care azi îl conduce. Când am auzit grozava cugetare, am înţeles că omul nostru are din ce în ce mai multe „sclipiri” (cred că i se trage de la asfalt), însă am renunţat repede la admiraţie, auzind că de fapt găselniţa cu oraşul turistic nu este decât o poveste care să justifice implementarea unui proiect naţional, pe multe milioane de euro, pritocit de ministresa Udrea, proiect care va ajunge, vrând - nevrând şi la Câmpina, sub forma unui centru de informare turistică pentru care, vă spuneam mai înainte, Consiliul Local a aprobat deja cedarea unui teren de 700 mp în zona din imediata apropiere a clădirii Romtelecom.
Cum va aduce Tiseanu bani la buget din turism şi cum va reuşi centrul de informare turistică al lui Udrea să relanseze economia câmpineană este mai puţin clar, însă este evident faptul că oraşul nostru nu are, din păcate, potenţial turistic de anvergură, pentru că în afara celor două muzee, Hasdeu şi Grigorescu, nu avem ce le oferi potenţialilor turişti. Nu cred că lipsa locurilor de parcare, un centru civic anost, câteva cârciumi goale şi cursele ilegale de maşini, motociclete şi ATV-uri de la miezul nopţii pot constitui ingredientele unei vacanţe la Câmpina. Sau poate că „sclipitorul” nostru edil şef nu se referă la turismul tradiţional, ci la cel electoral, în care „excursioniştii” vin şi pleacă cu autobuzele. Ar putea să fie şi asta o strategie, însă una falimentară, pentru că astfel de „turişti” nu prea lasă bani ci, dimpotrivă, se prezintă cu buletinul şi încasează.

P.S. Şi totuşi, cred că, dacă stau bine să mă gândesc, am avea ceva potenţial „turistic”. Poate că nu ar fi lipsit de interes ca administraţia Tiseanu să planteze în mijlocul sensului giratoriu care a costat bugetul local peste 6 miliarde de lei vechi un panou inscripţionat cu sintagma: „Aici sunt banii dumneavoastră”, după care să organizeze pelerinaj cu susţinătorii portocalii din Mogador, Turnătorie, Centrul Civic ori Muscel, care să admire costisitoarea-i realizare.

Niciun comentariu: